06.10.2021

Me Encorella vastaanotamme myös SER-jätettä

Yrityksen tehokas jätehuolto alkaa siitä, että jätteiden lajittelu kierrätyspisteellä on helppoa. Oikea lajittelu jätteen syntypaikalla takaa, että mahdollisimman suuri osa jätteistä päätyy kiertoon uusiksi raaka-aineiksi.

Vieläkö vanhat DVD-soittimet ja rikkinäiset tulostimet vievät tilaa varastostasi? Tai täyttyykö työpaikkasi arkistohuone rikkinäisistä näytöistä, näppäimistöistä ja hiiristä? Nyt on hyvä aika kuljettaa SER-jäte veloituksetta kierrätykseen Encore Ympäristöpalveluiden toimipisteille Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa.

Sähkö- ja elektroniikkaromulla (SER) tarkoitetaan vanhoja, rikkinäisiä tai muuten tarpeettomaksi jääneitä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Niihin luetaan kaikki sellaiset laitteet, jotka toimivat sähkövirralla, akulla, paristolla tai aurinkoenergialla. Romun kirjo on siis laaja: SER-kierrätykseen kuuluvat kaikki laitteet aina pienistä lampuista ja kelloista suuriin kodinkoneisiin, kuten jääkaappeihin ja pakastimiin.

SER-laitteiden kierrätys on tuottajavastuulain alaista toimintaa, mikä tarkoittaa sitä, että laitteiden tuottajat ovat vastuussa niiden keräyksestä ja kierrätyksestä. Encore vastaanottaa SER-jätteitä Elker Oy:n lukuun. Elkerin omistavat tuottajayhteisöt SELT ry, ICT-tuottajaosuuskunta ja FLIP ry, jotka ovat siirtäneet tuottajavastuuvelvoitteet sopimuksin Elker Oy:n hoidettaviksi.

Materiaaleja hyödynnetään monella tapaa

Oikean kokoiset kierrätysastiat ja kierrätyspisteen helppokäyttöisyys tekevät jätteiden lajittelusta yksinkertaista. Pienilläkin muutoksilla astioiden koossa sekä asettelussa jätehuoneen käytettävyys saattaa parantua huomattavasti. Toimiva kierrätyspiste on helppo pitää siisti

Kun toimitat SER-jätteen toimipisteellemme, takaamme sen oikeaoppisen jatkokäsittelyn ja materiaalien hyödyntämisen mahdollisuuksien mukaan. Vastaanottoyksiköistämme laitteet kuljetetaan tuottajayhteisöjen nimeämille käsittelylaitoksille turvallisesti ja alan parhaiden käytäntöjen mukaisesti.

Lainsäädännön mukaan laitteet pyritään hyödyntämään ensisijaisesti sellaisenaan tai varaosina, jos se on laitteen kunnon puitteissa mahdollista. Elinkaarensa päähän tulleiden laitteiden materiaalit erotetaan teollisessa prosessissa mahdollisimman tarkasti ja ohjataan uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Jos materiaalia ei pystytä enää uusiokäyttämään, hyödynnetään se energiana. Tämä tilanne on yleinen paljon muovia sisältävissä romuissa, mutta SER-muovien kierrätysmenetelmiä kehitetään jatkuvasti. Lisätietoja materiaalien jatkokäsittelystä löydät Elkerin verkkosivuilta.

SER-palvelumme koskevat myös yrityksiä

Encore Pohjanmaan toimipisteet ja palvelut on suunnattu kuluttajille ja yrityksille. Tarjoamme yrityksille myös laitteiden noutopalvelua, joka on kätevä yhdistää esimerkiksi tietoturvamateriaalien noudon yhteyteen. Kappaletavara-automme ajavat alueella viikoittain, joten hyötynoutokuormalla kulkeutuu sujuvasti myös muun tyyppiset tavarat. Tilaattehan kuljetuksen laitteille etukäteen, niin varaamme autoistamme tilaa niitä varten.

Yritykset saavat toki tuoda itsekin jätettä toimipisteille kuluttajien tapaan. Encorelle pystyykin toimittamaan esimerkiksi remonttien yhteydessä syntyvää jätettä isoinakin erinä, sillä voimme vastaanottaa samassa paikassa jätettä aina kodinkoneista puutavaraan. Toivomme kuitenkin, että otatte yhteyttä etukäteen – etenkin, jos kyseessä on vain yrityskäyttöön tarkoitettu SER-jäte, sillä niiden vastaanotosta sovimme tapauskohtaisesti.

Perinteisen jätteen lisäksi käsittelemme myös data-SER:n, jolla viitataan muistivälineitä sisältävään tai muusta syystä tuhottavaksi haluttavaan SER-materiaaliin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi yritysten vanhat tietokoneet, kovalevyt tai muut tallennusjärjestelmät. Etukäteen sovitusti toimitamme asiakkaalle lukittavat ja RFID-tunnisteilla varustetut keräysvälineet sekä toteutamme niiden noudon, välivarastoinnin, kuljetuksen ja käsittelyn Encore Tietoturvapalvelun vaatimusten mukaisesti. Tuhotusta materiaalista toimitamme asiakkaillemme myös standardin mukaiset dokumentit.

Alueemme toimipisteet

Encore Itä-Suomi vastaanottaa SER:iä normaalien aukioloaikojemme puitteissa toimipisteellämme.