20.10.2022

Huonekaluvalmistaja Kuopion Woodi keskitti jätehuoltonsa Encore Itä-Suomelle tehostaakseen lajitteluaan

Huonekaluja julkiselle puolelle valmistava Kuopion Woodi on päättänyt panostaa omaan jätehuoltoonsa ja materiaaliensa kierrättämiseen. Kiertotalouskumppaniksi valikoitui paikallinen toimija Encore Itä-Suomi. 60 henkeä työllistävä yritys käyttää päämateriaalinaan massiivikoivua, mutta myös muita materiaaleja kuten vaneria, lastulevyä ja laminaattia, joiden oikeaoppiseen lajitteluun he kaipasivat erityisesti asiantuntijaa. ”Olemme aikaisemminkin kyllä toteuttaneet lajittelua, mutta yhteistyön myötä olemme ottaneet yhä useampia jätejakeita käyttöön”, kertoo Kuopion Woodin toimitusjohtaja Mika Rissanen.

Yhteistyön myötä kerättäviin jätejakeisiin kuuluvat puujäte, poltettava jäte, pahvi, kirkas muovi ja paperi. Näiden lisäksi vaaralliset jätteet kerätään yhteistyökumppaneiden kanssa. ”Olemme pitkään suunnitelleet lajittelun tehostamista, mutta viimeisen sysäyksen projektille toi lakimuutos ja oikean kumppanin löytäminen. Meille on tärkeää, että materiaalimme sekä tuottamamme jäte käsitellään oikein ja niitä uusiokäytettäisiin mahdollisimman pitkälle. Lähtökohtaisesti pyrimme pitämään jätemäärät niin pieninä kuin mahdollista”, Rissanen toteaa.

Yksi selkeä muutos jätteiden käsittelyyn on se, että puujätettä ei enää murskata Woodin tiloissa, kuten aikaisemmin. Sen sijaan se kuljetetaan sellaisenaan jätteenkäsittelylaitokseen, jossa se on helpompi käsitellä oikeaoppisesti. ”Puupöly ja -puru ovat niin hienojakoisia, että sitä oli meidän enää hankala käsitellä. Muutoksen myötä ajokerrat eivät ole kuitenkaan lisääntyneet, joten muutos on säästänyt meiltä energiaa ja maksuja.”

Raportointityökalut ja optimointi kehittävät arkea ja yhteistyötä

Erityisesti Kuopion Woodin arkea on helpottanut Encore Itä-Suomen tarjoamat sähköiset raportointimahdollisuudet. ”Järjestelmien avulla pystymme olemaan koko ajan perillä siitä, mitä jätepuolellamme tapahtuu ja tarvittaessa reagoimaan esimerkiksi poikkeamiin”, Rissanen toteaa ja jatkaa: ”Seuraamme jätteen määrää myös laatujärjestelmiemme ISO9001:n ja ISO14001:n näkökulmasta, sillä niissä tavoitteena on jatkuva kehittäminen myös jätteen vähentämisessä suhteessa valmistuviin tuotteisiin.”

Kehitystä haetaan myös yhteistyössä jätekumppanin kanssa. Jätehuollon keskittäminen yhdelle toimijalle on jo sujuvoittanut toimintaa huomattavasti, mutta jatkossa toimintaa pyritään viemään vielä seuraavalle tasolle. ”Haemme helppoa ja toimivaa systeemiä, jota on mahdollista optimoida. Encore Itä-Suomen kanssa uskomme pääsevämme tähän tavoitteeseen. Tarkoituksenamme on esimerkiksi optimoida astiakokoja ja tyhjennysvälejä sitä mukaan, kun niistä olemme dataa riittävästi saaneet.”

Rissanen kuvailee suhteellisen tuoretta yhteistyötä jo tässä vaiheessa onnistuneeksi: ”Encore Itä-Suomen väkeä on hyvin helppo lähestyä asiassa kuin asiassa. Yhteyshenkilöllemme Jani Miettiselle voi soittaa esimerkiksi, kun tulee jokin kysymys lajittelusta tehtaamme puolella. Saamme heiltä arvokasta tietoa.” Tutustuminen Encore Itä-Suomen jätelaitokseen loi myös yhteistyölle vankan ja luotettavan pohjan. ”Pystyimme omin silmin toteamaan, että hommat hoituvat juuri niin kuin ajattelimmekin, eikä lupaukset olleet pelkkiä sanoja paperilla. Näin voimme luottaa, että yhteistyömme tukee yrityksellemme tärkeitä arvoja.”

Lisää aiheesta