13.07.2022

Matkus Shopping Centerin jätehuolto pyörii kestävän kehityksen ehdoilla

Kuopiossa sijaitsevan Matkus Shopping Centerin tilojen hallinnasta vastaa Ingka Centres Finland. Matkuksessa toimii yli 70 yritystä, jotka yhdessä samassa rakennuksessa toimivan IKEA-tavaratalon kanssa muodostavat erityisen kohtaamispaikan. Näitä kohtaamispaikkoja Ingka Centresillä on yli 40 ympäri maailmaa, mutta Suomessa Matkuksen muodostama kokonaisuus on ainoa laatuaan.

Kauppakeskusta ylläpitää työhönsä sitoutunut henkilökunta ja Ingka Centres Finlandin Jyrki Lempinen ja Harri Apell kuvailevatkin hoitavansa Matkusta kuin omaansa. Ja hoidettavaa riittää – kauppakeskuksen kokonaispinta-ala on lähes 50 000 neliötä, joista vuokrattavia tiloja on 35 000 neliötä. Matkuksen kokoluokasta kertoo vertaus valtamerilaivaan.

”250 metriä pitkä ja 100 metriä leveä rakennus kahdessa kerroksessa”, kuvailee Property Managerin tehtäviä hoitava Jyrki Lempinen.

Encore Aluepalvelut huolehtii kauppakeskuksen jätehuollosta. Matkuksessa on käytössä Encoren normaalin jätehuollon palvelut eli oma lajittelupiste löytyy biojätteelle, pahville, energiajätteelle, lasille, kierrätyspaperille, metallille sekä muoville. Lisäksi jätehuollon pakettiin kuuluu paitsi tietoturvapalvelu papereille, myös vaarallisten jätteiden, sähkö- ja elektroniikkajätteen sekä ravintoloiden paistorasvojen käsittely. Encoren asiakasvastaava Kirsti Simonen on ollut Matkuksen mukana alusta saakka ja yhteistyö on muovautunut vuosikymmenen aikana sujuvaksi.

”Encore ei tarjoa pelkkää jätekuljetusta, vaan kokonaisvaltaisesti jätealueen ylläpitoa”, kiittelee Maintenance Managerina työskentelevä Harri Apell.

”Toki jokainen ajattelee oman firmansa etua, mutta hyvin paljon Encorella ajatellaan myös asiakasta. On tärkeä juttu, että esimerkiksi palveluun liittyvistä hinnanmuutoksista suuntaan tai toiseen keskustellaan reilusti.”

Kehittämishankkeista toimiviksi käytänteiksi

Vihreiden arvojen kannattajaksi profiloituneen Ingka Centresin väki toivoo jäteoperaattorin pystyvän vastaamaan yrityksen kestävän kehityksen mukaisiin hankkeisiin ja tuottamaan tarvittuja palveluita. Samoja arvoja noudattava Encore pyrkiikin luonnollisesti tukemaan yritystä tavoitteissaan. Yhteistyötä rakennetaan asiakkaan konseptin mukaisesti, ja palveluita päivitetään tarpeen mukaan.

”Me Ingka Centresillä haluamme olla edelläkävijänä kestävään kehitykseen liittyvissä asioissa, eikä resursseissa silloin säästellä. Haluamme olla esimerkkejä muille toimijoille”, kertoo Apell.

Vuoden alussa muuttunut jätelaki on aiheuttanut päänvaivaa monelle toimijalle. Apell ja Lempinen arvostavat Encorelta saamaansa apua uuden lain tulkitsemisessa.

”Kun viranomainen lähettää kirjeen, he kertovat mitä pitää tehdä, mutta eivät ota kantaa siihen, miten asia käytännössä tulisi hoitaa. Erityisesti Kirsti on ollut korvaamaton apu, sillä hän on siellä tiedon lähteellä ja huolehtii, että olemme aina kartalla”, Apell summaa.

Apell kiittelee myös Matkuksen liikkeitä innokkuudesta jäteasioiden kehittämisessä. ”Meillä on paljon esimerkillisiä vuokralaisia, jotka ovat aina mielellään mukana kehittämishankkeissa. Ja jos hyvin käy, käytänteethän voivat jalkautua myös ketjujen muihin liikkeisiin.”

Encorelta monipuolisesti apua kauppakeskuksen arkeen

Ingka Centresin ja Encoren edustajat kiertävät säännöllisesti vuokralaisten liiketiloja ja kehittävät jätehuoltoa ja lajittelua jatkuvasti vaivattomampaan suuntaan. Matkuksessa pyritään eroon sekajätteestä ja tavoitteeseen pääseminen vaatii ponnisteluja myös vuokralaisilta.

”Kärsivällisyys on tässäkin asiassa hyve, sillä muutokset eivät tapahdu päivässä tai kahdessa mihinkään suuntaan. Uskomme kuitenkin, että maaliin ja niihin tavoitteisiin ennen pitkää päästään”, Lempinen kertoo. ”Paras onkin vedota siihen, että kaikki sekajäte on vuokralaisten lompakoista pois”, täydentää Apell.

Päivittäisessä jätehuollossa haastetta aiheuttavat liiketilojen rajalliset lajittelumahdollisuudet. Matkuksessa tätä ongelmaa on lähdetty taklaamaan yhdessä Encoren kanssa rakentamalla mallia, jossa jokaiseen liiketilaan pyritään valikoimaan lajittelun helpottamiseksi sopivan kokoiset astiat siellä syntyvälle jätteelle. Encoressa tarkkaillaan myös osaltaan kauppakeskuksen lajittelun onnistumista, ja tiloja vuoraaville yritykselle onkin järjestetty erilaisia jätekoulutuksia ja kierrätysopastusta Encoren toimesta.

”Parhaillaan meillä on menossa jäteastioiden päivitys, jossa erilaiset jätelajit värikoodataan lajittelun helpottamiseksi”, Apell kertoo.

Encorelta on löytynyt myös apu tilanteisiin, jossa joku yrityksistä on tehnyt toimitilojensa freesausta ja jätettä on hetkellisesti syntynyt normaalia enemmän.

”Heitäkin olemme voineet ohjata olemaan yhteydessä suoraan Encoren väkeen ja asiat ovat aina hoituneet”, iloitsee Apell.

Lisää aiheesta